nowotwor_wiem_o_zdrowiu

Forum -> nowotwor trzustki

Tytuł:nowotwor trzustki
Autor:jan
23.2.2011, 10:43
Witam mam przypadek w rodzinie raka trzustki. Chciałem się zapytać, czy rak trzustki jest wyrokiem śmierci?? Czy wcześnie wykryty i usunięty, daje jakieś nadzieje?? Jeżeli rak jest i na żołądku i na trzustce to oznacza to, że już wystąpiły przerzuty?? Czy w ogóle jest jakaś możliwość walki, czy jest to sytuacja beznadziejna??

Autor:wojtek
23.2.2011, 13:47
powiem Tobie tak jest to ciężka sprawa z tą trzustką przeważnie gdy pojawia się ból (a jest to najczęstszy i pierwszy objaw nowotworu często mylony ze zwykłym zapaleniem) to nowotwór jest już poza możliwością leczenia dlatego jest on bardzo ciężki do wyleczenia i podstępny

Autor:jan
24.2.2011, 08:36
dziękuję za słowa otuchy... Mam nadzieje, że tym razem uda się przezwyciężyć tą wstrętną chorobę... wujek jest już po operacji oczywiście teraz jest na mocnych środkach przeciwbólowych, później jak będzie odczuwać ból lekarz mówił, że może brać pyralginę i ona mu pomoże no ale teraz czekamy na powrót wujka do pełni sił

Autor:jusia
24.2.2011, 13:00
Żeby tylko operacja pomogła... 3mam kciuki żeby rokowania były pomyślne i żeby się udało wygrać z tym świństwem

Autor:sylwek
25.2.2011, 08:13
Witam, u mojego ojca został wykryty hypoechogeniczny obszar o średnicy 1,5cm. ma także cukrzycę. Czeka go operacja, jak do tej pory dobrze się czuje, ma apetyt, nic mu nie dolega, ale przed badaniem schudł. Jakie jest zagrożenie pooperacyjne i co to w ogóle jest? pozdrawiam, z góry dziękuję!

Autor:zdzichu
25.2.2011, 11:27
Rak trzustki - czy ktoś stosował leczenie cieciorką

Autor:Janek
1.7.2011, 23:10
Zastanów się nad zbankowaniem DNA, zwłaszcza w Twoim przypadku może to okazać się kluczowe w diagnostyce i profilaktyce tego nowotworu.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej lata: szybowiec czy kowadło?

nowotwor_ciekawostki

Ciekawostki

Polip

Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.

Czy wiesz, że...

Białaczka jest chorobą nowotworową. Rak krwi, bo tak jest nazywana ta choroba, polega na nieprawidłowym wzroście w całym organizmie białych krwinek, zwanych leukocytami jednego typu.

Polecamy

Cysta
W większości przypadków cysty tworzą się w jajnikach, ale tylko w 10 - 15 % pojawiających się przypadków jest to charakter nowotworowy.

Archiwum

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Pyralgina działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo. Działanie Pyralginy polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.